A street style nyomában

BILL_CUNNINGHAM_New_York_New_York_Times_City_Photography_dies_aged_87

Az Instagramnak köszönhetően a street style, azaz az utcai stílus gyakorlatilag egy külön iparággá nőtte ki magát. Míg régen a divat trendek a kifutókon születtek, manapság már az utca embere, az úgynevezett “influencer”-ek diktálják mi lesz a menő a következő szezonban. Talán azért, mert ez az a hely, ahol praktikusabban, hétköznapiasabban, valódibban elevenülnek meg a különböző divatházak legújabb kollekcióinak darabjai, vagy éppenséggel a fast fashion cégek ruhadarabjai vagy kiegészítői. Sőt a legizgalmasabb az egészben az, hogy ez a két eddig különböző világ a street style-nak köszönhetően, akár összefonódva is meg tud nyilvánulni.

Fotó forrása: nss magazine
Fotó forrása: nss magazine

Hogyan is született ez a stílus…? Bill Cunningham, aki a The New York Times divatfotósa volt, eleinte női kalapokat tervezett és ezzel keltette fel a divat világ figyelmét. Később a Chicago Tribune lapnak lett a divatszerkesztője, ahol a női divatról írt, majd New York City utcáin kezdett fotózni, őszintén lencsevégre kapva azt, milyen öltözékekkel lehet találkozni az utcákon. Talán az egyik legikonikusabb fényképe 1978-ban született Greta Garbo-ról, onnantól kezdve pedig egészen 2016-ban bekövetkezett haláláig publikált a The New York Times hasábjain, „On the street” lett a rendszeres sorozatának címe. Munkásságával nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a street style meghatározó stílus- és trenddiktáló elem legyen a nemzetközi divatvilágban.

Fotó forrása: Time
Fotó forrása: Time

De nézzünk körül mi a helyzet Magyarországon…? 2016-ban az instyle.hu beszámolt arról, hogy az egyik legmenőbb New York-i divatoldal, a Women’s Wear Daily fotósa, Kirsten Kortebein Budapesten járt és készített néhány képet, stílusos nőkről és pasikról. A street style szettekkel elkápráztatta olvasóit és néhány szóban azt is összefoglalta, hogy milyen általános jellemzőket tapasztalt Budapesten a nők öltözködésében. A könnyű, rövid kabátok, az élénk színű cipők, a nagy sálak és a mintás kulcsdarabok városaként írták le Budapestet. És azóta csak fejlődtünk…! 😉 A képeket itt tekinthetitek meg.

Fotó forrása: WWD.com
Fotó forrása: WWD.com

Kedvet kaptál…? Ha te is street style kedvelő vagy, nézz körül a webshopunkon és csemegézz legújabb ruhadarabjaink közül. Lehet, hogy ezt a maxi szoknyát neked találták ki…! 🙂 Egy igazi ikonikus ruhadarab, melyet százféleképpen stylingolhatsz. Nyáron párosítsd egy egyszerű pólóval vagy egy csipke vagy szatén toppal, hűvösebb időben pedig hordhatod vastagabb textúrájú anyagokkal, egy laza kötött pulcsival vagy garbóval, sőt, áttetsző anyagának köszönhetően kiválóan rétegelhető, úgyhogy nyugodtan húzhatsz alá egy farmert. Egy vagány bokacsizma, merészebbeknek cowboy csizma tökéletes választás hozzá!

Fotó forrása: shopsimplycynthi.hu
Fotó forrása: Simply Cynthi

Ha megfigyelitek, a webshopon minden termék egy kis általam készített kollázzsal van ellátva az adott kreációra vonatkozóan, mely segít nektek vizuálisan elképzelni a megjelenített ruhadarab funkcióját és viselési módjait. Úgyhogy, ha megtetszik valami, de bizonytalanok vagytok, hogy mit, hogyan, mivel hordjatok, én segítek inspirálódni!

Fotó forrása: Simply Cynthi
Fotó forrása: Simply Cynthi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.