You are currently viewing Fashion Week Összefoglaló

Fashion Week Összefoglaló

Most, hogy New Yorkban, Londonban, Milánóban, és Párizsban is végéhez ért a fashion week, nézzük mit tartogatnak számunkra a 2019-es tavaszi/nyári kollekciók a következő szezonra érvényesülő trendeket illetően. A kifutók gyakorlatilag hemzsegtek az állatmintáktól és a különböző bőröktől, ami inkább az őszi/téli szezonra szokott jellemző lenni, de ezúttal a nemzetközi divattervezők könnyű, lágy esésű, nőies textúrákkal párosították ezeket, főleg pasztell- vagy földszínek formájában, ezzel nyáriasítva a trendet. Jelentős szerepet kaptak a munka- és katonai ruházat ihlette darabok is, és persze ezáltal a zsebek, sok-sok zseb! 🙂 Mind a négy nemzetközi divatfővárosból kiválasztottam egy-egy kedvenc divatbemutatómat, íme a befutók:

New York-i divathét – Tom Ford 2019-es tavaszi kollekció

“Azért lettem divattervező, mert szerettem volna az embereket szebbé és magabiztosabbá tenni – nőket és férfiakat egyaránt. Valami olyat adni nekik, amitől úgy érzik, a legjobb énjüket mutathatják meg a világnak. Olyan ruhákat tervezni, amik előnyösek, amik magasabbnak, karcsúbbnak, és szebbnek mutatnak bennünket”.  Így nyilatkozott Tom Ford a bemutató után, és valóban, az ő kollekciója azon kevesek egyike volt, ahol a klasszikus elegancián és a nőies sziluetteken volt a hangsúly, nem pedig egy adott trend követése vagy diktálása határozta meg a kollekció darabjait.

Azt is hozzátette, hogy: “úgy érzem a divat kicsit eltévedt, eltávolodott eredeti céljától, és még nekünk, tervezőknek is nagyon könnyű a különböző trendek áldozatául esni, amik néha már nagyon távol állnak attól, amit a nők és a férfiak ténylegesen viselni szeretnének.”

Londoni divathét- Burberry 2019-es tavaszi kollekció

Ez volt Riccardo Tisci első kollekciója amióta nemrég átvette a Burberry kreatív igazgatói posztját, és nemes egyszerűséggel “Kingdom”-nak nevezte el (magyar jelentése királyság; az uralkodási formára utalva). “Minden benne van, ami az angol életstílust képviseli”, mondta. Érdekes megfigyelni, hogy Tom Ford kollekciójához hasonlóan, itt is az egyszerűség, az elegancia, és a nőiesség hangsúlyozása volt a cél. A divatbemutatót követően Tisci a szofisztikált stílus igényét emlegette, mondván: “igen tudom, most mindannyian a street style fontosságáról beszélünk folyton, ráadásul én az elsők közt voltam, de nem szabad megfeledkezni az elegáns, szofisztikált szabásvonalakról és arról, hogy milyen az amikor egy ruha olyan, mintha a viselőjére öntötték volna.” Na de valljuk be, azért egy olyan márkánál, mint a Burberry, nem volt olyan nehéz dolga, az angol divatház jellegzetes ballonkabátjai mindig is ikonikusak voltak, és maradnak is. Riccardo Tisci ide vagy oda, tudnak valamit.

Milánói divathét – Fendi 2019-es tavaszi kollekció

És akkor most érkeztünk el a zsebekhez. Bőrzsebek, kisebb zsebek, nagyobb zsebek, egymásra varrt zsebek, övekre helyezett zsebek. Minden, amit el tudtok képzelni. És ne felejtsétek el, hogy a Gucci és a Dolce & Gabbana kollekció is mindig a milánói divathéten kerül bemutatásra, úgyhogy igazán nehéz ilyenkor választani, de idén mindenképpen a Fendi volt a kedvencem. Annak ellenére, hogy a szetteket a munka- és katonai ruházat inspirálta, ez egyáltalán nem ment se a nőiesség se az elegancia rovására. Sőt még az idén nagyon felkapott sportruházat ihlette trendet is belecsempészték a történetbe, de még ezt is annyira stílusosan sikerült megoldani, hogy kivételesen nem rázott ki a hideg egy-egy leggings-es vagy biciki nadrágos összeállítástól. Tom Ford és a Burberry kifutójához hasonlóan, a bőr a Fendi kollekciójában is kulcsszerepet kapott.

Párizsi divathét – Chanel 2019-es tavaszi kollekció

Bár Milánóból áttértünk Párizsba, a zsebek továbbra is jelen vannak. Nem mintha ez a Chanel-től annyira szokatlan lenne. És egy másik hasonlóság a Fendi-vel: mindkét bemutató telis tele volt márka logókkal, a kiegészítőkön és a ruhákon egyaránt. Az idei Chanel bemutató nem feltétlenül a kollekció miatt lett a kedvencem, sokkal inkább a show hangulata és helyszíne miatt. Karl Lagerfeld hozta a szokásost: elegáns tweed kiskosztümök, nőies nyári egyberuhák, steppelt lánc szíjas bőrtáskák, és remek kiegészítők. Nem nagyon szokott csalódást okozni. De a helyszín, bár ugyanaz volt, mint szokott, a párizsi Grand Palais, ezúttal egy komplett homokos tengerparttá alakult át, kék égbolttal és hullámzó tengerrel. Ha lehet ezt mondani, talán az összes eddigi agyszüleményét felülmúlta, lélegzetelállító volt, és hát elég jól megalapozta a nyári hangulatot. Már csak egy kérdésem van: innen hova tovább…??? 🙂