You are currently viewing A kimonó töretlen sikere

A kimonó töretlen sikere

A tavasz és az ősz mindenképpen a két kedvenc évszakom ha layering-ről van szó. És ha layering-ről van szó, akkor mi más lenne a tökéletes kulcsdarab, mint a kimonó…?! Tudom, ez a trend nem éppen ma ütötte fel a fejét, de ha annyira szeretjük, mért is ne maradhatna még egy ideig…?! Nézzük csak honnan ered ez a világszerte közkedvelt ruhadarab.

A kimonó japán eredetű szó, melyet minden ruhára használtak, az idők folyamán azonban egy adott ruhadarabra korlátozódott a jelentése, amit napjainkban is ismerünk. Ha lefordítjuk, szó szerinti jelentése „viselni való ruha”. Érdekes egyébként, hogy valójában nem japán eredetű öltözet, mégis a köztudatban így terjedt el. Állítólag a 800-as években a japánok elkezdték utánozni a kínai uralkodói udvar divatját, innen tehát a hasonlóság.

A tradicionális viseletben legalább 12 rétegből állt és tudni kell, hogy a köpeny bal oldalát szokás ráhajtani a jobb oldalra, ennek megfordítása balszerencsét hoz, ugyanis azt csak a halottak felravatalozásán csinálják. Az a kimonó, amit ma ismerünk, az 1600-as években nyerte el végleges formáját, és amikor a nyugati kultúrákban felébredt az érdeklődés a távol kelet felé, természetesen ezt a remek ruhadarabot is gyorsan magunkévá tettük.

És hogy mért szeretjük annyira…? Mert szinte bármivel jól mutat! Hossztól, fazontól, textúrától függően annyi fajtája van, hogy fel sem tudom sorolni hányféleképpen lehet viselni és mennyi mindennel tudjátok párosítani. Jó időben hordhatjuk egy egyszerű pólóval és farmer rövidnacival, ha pedig ősziesíteni akarjátok, használjátok plusz rétegként és vegyetek fel hozzá egy hosszú farmert és alá egy laza pulcsit, garbót, vagy akár egy inget. Ha szereted a derekadat hangsúlyozni, akkor nyugodtan összekötheted egy övvel, míg, ha a lazább, kissé oversized megjelenést kedveled jobban, hagyd nyitva. Ha még ezek után is inspirációra lenne szükségetek, összegyűjtöttem nektek a legmenőbb kimonós street style szetteket. Nézzétek csak…! 😉