You are currently viewing A layering nyomában

A layering nyomában

Itt van az ősz, itt van újra…! És mint azt már valószínűleg nagyon sokszor elmondtam itt, a blogon, ez talán a legmegfelelőbb évszaka a layering-nek, azaz a réteges öltözködésnek. Amikor reggel, és este már hűvös van, és elkel egy blézer, kardigán, vagy kabát, de napközben akár ugyanolyan meleg lehet, mint nyáron. És most ne feltétlenül az olyanfajta réteges öltözködésre gondoljunk, amikor kiskorunkban anyukánk azt mondta, hogy „kislányom lehűlt a levegő, rétegesen öltözködj fel”. Illetve ne csak erre gondoljunk. Az újfajta, divatos réteges öltözködésnek, vagy layering-nek komoly módszertana van, mely magába foglalja a különböző könnyen kombinálható, szellős, ugyanakkor szigetelő jellegű textúrájú ruhadarabok egymás alatt- vagy fölött való viselését.

És, hogy mi a jó benne? Azon kívül, hogy nem fázunk túlságosan, vagy nincs nagyon melegünk…? Ha belegondoltok,  a layering biztosítja nekünk azt a lehetőséget, hogy a klasszikus értelemben vett szezonális ruháinkat gyakorlatilag egész évben hordhatjuk. Szoknyák nadrágokra, pólók ruhák alá, ingek garbók tetejére, blézerek, kimonók, ballonkabátok tömkelege. Csak egy kis fantázia kell és ezáltal egyből nagyon változatossá válik a ruhatárunk.

Biztos ti is jártatok már úgy, hogy elmentetetk mondjuk nyaralni, vagy egy kora őszi/tavaszi kirándulásra, és nem kimondottan olyan volt az időjárás, mint amire számítottatok, és mindent magatokra vettetek amit csak a bőröndben találtatok, hogy ne fázzatok. Majd másnap ugyanazokat a rétegeket vettétek magatokra, csak más sorrendben, nehogy már ugyanaz a szerkó szerepeljen minden fotón…! Ugye, hogy nektek is ismerős a történet…? 🙂 Na ezt a hétköznapokban is el tudjátok játszani a ruhatáratokkal a layering-nek köszönhetően. A kettő egy és ugyanaz a dolog. Csak az egyiket a kényszer szüli, a másikat a fantáziátok és az egyéni stílusotok.

Nehéz lenne annak a nyomába eredni, hogy honnan is indult ez a trend, mert ha divattörténet szempontból nézzük a dolgot, akkor a layering valószínűleg az elmúlt harminc évszázadban mindvégig jelen volt. De ha már éppen fashion week van, nézzünk pár jó példát a nemzetközi kifutókról!

Iden az egyik kedvencem mindenképp a Max Mara volt, pár napja mutatták be új 2019-es tavaszi/nyári kollekciójukat a milánói divathéten. Klasszikus, nőies, elegáns, mi kell még…?

Max Mara FW2018
Max Mara FW2018

Másik nagy kedvencem, nem csak idén, hanem máskor is: Ermanno Scervino. Szerintem ez a név már többször megfordult itt a blogon, mert rendszeresen a kedvenceim közé veszem amikor a divathetekről számolok be. Nagyon szeret játszani a különböző  vastagabb, merevebb textúrákkal, mint a bőr, és a vékonyabb, lengébb anyagokkal, mint a tüll, vagy a csipke, és ezek kombinációival. Ez a játék a most bemutatott 2019-es tavaszi/nyári kollekcióban is nagyon jól érvényesül, de a tavalyi tavaszi/nyári kifutójukon is nagy hangsúlyt kapott.

Ermanno Scervino SS2018
Ermanno Scervino SS2018

Nos remélem ezzel a kis bejegyzéssel meghoztam a kedveteket az őszhöz, és a layering-hez, de ez még csak a kezdet, mert az idők végezetéig tudnék papolni erről, úgyhogy figyeljétek ezentúl is az új posztokat…! 😉